Voorschoten

Aardgasvrij verwarmen

Informatie over aardgasvrij verwarmen

Net als de rest van Nederland gaat Voorschoten van het aardgas af. Het gebruik van aardgas zorgt namelijk voor een grote CO₂-uitstoot. Te veel CO₂-uitstoot zorgt ervoor dat de temperatuur op aarde stijgt. De gevolgen van deze temperatuurstijging zijn zó groot, dat wereldwijd besloten is dat de CO₂-uitstoot minder moet worden. Dat betekent onder andere dat we onze woningen op een andere manier gaan verwarmen en op een andere manier moeten gaan koken dan met aardgas.

Gemeentelijke visie op warmte (Transitievisie warmte)

De gemeente Voorschoten heeft een visie geschreven waarin staat hoe Voorschoten voor 2050 gaat overstappen op duurzame warmte. Dat noemen we de transitievisie warmte (TVW). Hierin staat welke mogelijkheden we op dit moment zien per buurt en wanneer we stappen willen zetten voor de toekomst.

De transitie naar een aardgasvrije gemeente is een moeilijk proces. De gemeente neemt hier dan ook de tijd voor. Tot aan 2050 zullen we stapje voor stapje en buurt voor buurt, samen met alle partijen voor wie het belangrijk is naar een aardgasvrije toekomst gaan. Uitgangspunten hierbij zijn dat het betaalbaar is en dat inwoners kunnen kiezen. Hier vind je de meer informatie over de transitievisie warmte.

Wat gaat de gemeente nu samen doen met Voorschotenaren?

Hoe elke wijk precies van het gas afgaat en welke werkzaamheden er dan nodig zijn, is nog niet bekend. De gemeente Voorschoten gaat tot 2030 vooral aan de slag met het verminderen van energieverbruik door isolatie, kierdichting en lagetemperatuurverwarming.

Wel start de gemeente met de uitvoeringsplannen in de wijken die we in de transitievisie warmte kansrijk noemen (Bijdorp, Vlietwijk, Krimwijk). Voor het maken van deze plannen werkt de gemeente samen met alle betrokken partijen in de wijk.

Ook doet de gemeente verder onderzoek naar andere warmtebronnen en de mogelijkheden om warmtenetten aan te leggen.

Wat kan ik zelf al doen?

Is jouw buurt nog niet aan de beurt, maar wil je wel al aan de slag? Er zijn maatregelen die je nu al kunt nemen om straks voorbereid te zijn. Huurders kunnen bij hun verhuurder of woningcorporatie vragen wat de plannen zijn.

Isolatie

Het isoleren van je huis is een eerste belangrijke stap om jouw woning straks aardgasvrij te maken. Denk hierbij aan driedubbelglas (triple glas), vloerisolatie, gevelisolatie, spouwmuurisolatie en dakisolatie. Isolatiemaatregelen verdienen zich in de meeste gevallen binnen een paar jaar terug. Daarnaast is isoleren meestal niet heel ingrijpend waardoor je er weinig overlast van hebt. Op de pagina over isoleren vind je hierover meer informatie.

(Hybride) Warmtepomp

Je kunt ook warmte opwekken met een warmtepomp. Door warmte uit de bodem, water of lucht te halen kan je een woning of tapwater verwarmen. Overstappen op een warmtepomp is normaal gesproken de laatste stap bij het verduurzamen van de woning. Zo is het belangrijk om eerst de woning goed te isoleren en voor lagetemperatuurverwarming te kiezen. Lagetemperatuurverwarming (LTV) is een verzamelnaam voor warmteafgiftesystemen (bijvoorbeeld radiatoren of vloerverwarming) die werken met een maximale aanvoertemperatuur van 55 graden Celsius. De meest gebruikte vorm van lagetemperatuurverwarming is vloerverwarming, maar je kunt ook lagetemperatuurradiatoren, convectoren of zelfs wandverwarming gebruiken. Om over te stappen naar een volledig elektrische warmtepomp (zonder gasaansluiting in huis) is verwarmen op basis van lage temperaturen een absolute voorwaarde.

Als een woning of pand een hoog gasverbruik heeft en/of het afgiftesysteem (nog) niet geschikt is om te werken met lage temperaturen, dan kun je kiezen voor een hybride warmtepomp als tussenoplossing. Hierbij is de woning nog niet van het aardgas afgesloten, maar is het wel mogelijk om het gasverbruik met de helft terug te brengen. Klik hier voor meer informatie over (hybride) warmtepompen.

Elektrisch koken

Als je kookt op inductie, maak je gebruik van elektriciteit. Koken op inductie lijkt veel op koken op gas; je kunt de temperatuur snel regelen. Maar het is ook veiliger dan gas; de kookplaat zelf wordt niet zo heet en er is geen vlam. Bovendien is een inductiekookplaat makkelijk schoon te maken.

Stap je over van een gasfornuis naar inductie, controleer dan of je pannen geschikt zijn. Inductie werkt met magneten. De pannen moeten dus een bodem hebben die 'magnetiseerbaar' is, anders werkt verwarmen met inductiestroom niet. Daarvoor moet er een stalen laag in de bodem zitten. Pannen van alléén roestvrijstaal (rvs), koper of aluminium, of keramische (oven)schalen, werken niet op inductie. Maar er zijn ook rvs- of koperen pannen die wel een metalen laag in de bodem hebben en gietijzeren pannen kun je ook blijven gebruiken. Je kunt dit controleren met een magneetje; blijft deze plakken, dan is de pan geschikt voor koken op inductie.